graphics-design

Rakastan taidetta sen kaikissa muodoissa. Digitaalinen taide on silti pitkään ollut lähinnä sydäntäni, kenties siksi, että oma taustani on graafisen suunnittelun puolella. Digitaalisella taiteella tarkoitetaan sellaista taidetta, jossa digiteknologioita käytetään tekoprosessin aikana. Se, mitä tämä merkitsee kullekin taiteilijalle, voi vaihdella huimasti! Kuten taide yleensäkään, ei digitaalinenkaan taide tunne rajoja luovuudelle. Graafinen suunnittelu voi myös olla digitaalista taidetta, mutta siihen liittyy usein muitakin elementtejä, sillä suunnittelussa on otettava huomioon myös grafiikan käyttötarkoitus ja sen tilaajan toiveet, brändi ja muita senkaltaisia seikkoja. Tässä blogissa keskityn kirjoittamaan molemmista, ja toivon, että pystyn herättämään lukijoissani uusia ajatuksia sekä tekemään tunnetuksi sellaista taidetta ja suunnittelua, johon et ehkä muuten tutustuisi. Toivottavasti nautit vierailustasi tällä sivustolla, ja saat sen kautta uusia ideoita!

Loputtomasti mahdollisuuksia

attraction-cinema-4d

Mielestäni parasta digitaalisessa taiteessa on se, kuinka paljon se helpottaa uusien tekniikoiden ja ideoiden kokeilua. Perinteisiä menetelmiä käyttävä taiteilija saattaa tiedostetusti tai tiedostamattaan hillitä luovuuttaan esimerkiksi materiaalien tuhlaamisen pelossa. Vaatii myös aika paljon rohkeutta kokeilla jotakin teknisesti haastavaa tekniikkaa työn viimeistelyvaiheessa, jos siihen on jo käyttänyt viikkoja tai kuukausia, ja riskinä on sen pilaaminen. Digitaalisessa prosessissa on sen sijaan helpompaa edetä yrityksen ja erehdyksen kautta, koska virheet ovat korjattavissa napin painalluksella. On mielettömän hienoa nähdä, millaisia kekseliäitä ratkaisuja eri digiartistit ovat teoksissaan käyttäneet! Digiteknologia myös kannustaa ja houkuttelee yhdistelemään erilaisia kanavia, kuten liikkuvaa kuvaa ja ääntä ilman rajoja. Sen esille tuomisessakaan ei tarvitse keskittyä gallerioissa ja museoissa pönöttämiseen, vaan taidetta voi esittää missä tahansa ulottuvilla olevassa mediassa.

attraction-cinema-4d-2

Tasa-arvoisempaa taidetta

Digiaika antaa kenelle tahansa mahdollisuuden tehdä laadukasta taidetta. Vaikka tietokoneohjelmat eivät aina ole ilmaisia, on taiteen tekeminen ja julkaiseminen netissä nykyisin mahdollista myös niille, jotka eivät pysty sijoittamaan suuria rahasummia materiaaleihin ja välineisiin. Lisäksi taiteen saattaminen yleisön ulottuville on huomattavasti helpompaa ja edullisempaa verkossa, ja se voi tavoittaa paljon suuremman joukon ihmisiä kuin yksittäisessä galleriassa pidettävä näyttely. Myös teosten ostaminen (ja tietysti sitä kautta myyminen) on helppoa verrattuna siihen, että niitä yrittäisi kaupata fyysisten kanavien kautta – onhan yleisönä mahdollisesti koko maailma! Näin saamme nauttia monien sellaistenkin omaperäisten ja valtavirrasta poikkeavien taiteilijoiden hengentuotteista, jotka eivät muuten saisi näkyvyyttä töilleen. On mahtavaa tutustua niin moniin erilaisiin inspiroiviin ideoihin ja julkaisuihin. En malta odottaa, millaisia uusia, toinen toistaan upeampia tulokkaita verkosta löytyy tänä vuonna!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.